U bent hier

Veelgestelde vragen

Om zelf daadwerkelijk deel te nemen aan dit platform, te kunnen reageren op bijdragen, bestanden te kunnen uploaden of lid te worden van een groep moet je je eerst registreren en een profiel aanmaken. Direct registreren >

Iedereen die in het onderwerp maritiem erfgoed is geïnteresseerd kan aan dit platform deelnemen. Als je bijdragen wilt uploaden of op bijdragen wilt reageren vragen we je wel om je te registreren en naam en e-mailadres op te geven. Als je niet bent ingelogd kan je alleen bijdragen lezen. Direct registreren >

Deelname aan dit platform is geheel gratis.

Maritiem erfgoed gerelateerde vragen kan je plaatsen op het Forum op dit platform. Ook kan je rechtstreeks reageren op of vragen stellen over berichten of andere meldingen op dit platform middels het reactieveld onder het betreffende bericht.

Vragen over dit platform kunnen rechtstreeks aan de community-manager worden gesteld. Ga naar Contact>

Dit platform is een initiatief van het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en heeft als doel om kennis, onderzoek, beleid, samenwerking en educatie op het gebied van maritiem erfgoed in Nederland een stevige basis te geven.

Ook biedt dit platform ruimte voor discussies en samenwerking binnen dit thema. Iedereen die hierin is geïnteresseerd kan aan dit platform deelnemen. Ga naar Contact >

Elke ingelogde gebruiker kan een groep beginnen of aan een groep deelnemen - al dan niet op uitnodiging. Binnen een groep is het mogelijk om samen te werken of informatie te bundelen. Een groep kan een bepaald thema of bijv. een project als onderwerp hebben. Er zijn drie typen groepen:

  1. Openbare groep: De inhoud van deze groep is voor iedereen te lezen. Iedereen kan direct lid worden en eigen bijdragen uploaden. Alles wat binnen de groep geplaatst wordt, is binnen de groep te zien maar ook op de algemene homepage.
  2. Besloten groep: De inhoud van deze groep is voor iedereen te lezen. Lidmaatschap is op aanvraag cq. uitnodiging. Alleen leden kunnen bijdragen leveren. Alles wat geplaatst wordt binnen deze groep is tevens te zien op de algemene homepage.
  3. Afgeschermde groep: De informatie gedeeld via een afgeschermde groep is alleen te zien voor deelnemers aan de groep. Een afgeschermde groep en de informatie daarbinnen is niet te zien voor al- dan niet ingelogde buitenstaanders. Lid worden gaat uitsluitend op uitnodiging. Om misbruik te voorkomen is dit groepstype uitsluitend beschikbaar op aanvraag via de community manager.

Als je geïnteresseerd bent in een specifiek onderwerp met betrekking tot maritiem erfgoed of een onderwerp wilt uitlichten en met anderen delen, kan je zelf op het platform Maritiem Erfgoed een 'groep' aanmaken. Met een 'groep'  kan je gemakkelijk gegevens bundelen en/of samenwerken.

Alle items die je in een groep aanmaakt worden onder de naam van deze groep gebundeld. Ook kan je anderen uitnodigen om deel te nemen in je groep en hieraan bijdragen te leveren.

Er zijn drie soorten groepen:

  1. De openbare groep. Iedereen kan hieraan deelnemen, iedereen kan items publiceren en iedereen kan bijdragen lezen.
  2. De gesloten groep. Iedereen kan items lezen, maar om actief bijdragen te publiceren moet je je aanmelden cq. voor de groep worden uitgenodigd.
  3. De afgeschermde groep. Alleen diegenen die voor deze groep zijn/worden uitgenodigd kunnen items lezen en kunnen publiceren. Voor de overige leden van het platform zijn noch de groep noch de gepubliceerde bijdragen zichtbaar.

Kies in menu bovenin: “+ Voeg toe” en dan “Start een groep”. Vervolgens geef je onderaan het formulier de keuze op of deze openbaar of besloten moet zijn. Als je een afgeschermde groep wilt maken kan je een mailtje met dit verzoek sturen naar de community-manager van dit platform (dit om misbruik te voorkomen).

Na het aanmaken van jouw nieuwe groep is de nieuwe groep is direct zichtbaar onder Actueel/Groepen in het hoofdmenu in de blauwe balk bovenaan. Als initiatiefnemer van de groep kan je nu leden uitnodigen om aan je groep deel te nemen. Ga hiertoe als volgt te werk. Klik op Groepen in het hoofdmenu, vervolgens op jou eigen groep en klik op “Bewerk deze groep” in het vlak rechts.

Er verschijnen nu verschillende tabbladen. Klik op het tabblad “Leden uitnodigen”. Voer daar de e-mailadressen in van de mensen die je voor je groep wilt uitnodigen.

Daaronder verschijnt het vak Onderwerp. Dit is al automatisch ingevuld maar de tekst kan je nog desgewenst aanpassen. Hetzelfde geldt voor de 2 vakken daaronder: Bericht voor platformleden en Bericht voor niet-platform leden: In deze vakken is automatisch de slotregel van je bericht al ingevuld, een instructie over hoe te werk te gaan voor aanmelding bij je groep.

Daaronder staat het vak Bericht: dit is het hoofdbestanddeel van het bericht waarin je de leden van je groep uitnodigt. Dit zal je zelf moeten schrijven. Bijvoorbeeld iets over waar je groep over gaat, waarom je diegene uitnodigt etc. Dit bericht krijgen alle e-mailadressen die je bovenin hebt ingevuld.

Klik tenslotte onderaan op de button “Verstuur uitnodigingen”.

(Je kunt zelf in de gaten houden of mensen je uitnodiging hebben geaccepteerd in het tabblad Leden. Hier kan je ook hun status bijhouden, nieuwe leden accepteren of evt. royeren).

Een artikel is een contenttype bedoeld om informatie te delen, een specifiek onderwerp, niet zijnde nieuws of agenda. Voor een juiste zichtbaarheid op de verzamelpagina "Artikelen" de volgende praktische informatie. Binnen dit platform is een "Artikel" zowel een contenttype (technisch) als een "menu item" (onderwerp). Het webpaginatype "Artikel" kan worden gebruikt voor de volgende twee items:

  1. (Achtergrond)artikel
  2. Films

Om jouw (achtergrond)artikel zichtbaar te maken op de verzamelpagina "Artikelen"; geef je jouw artikel (onderaan de inhoudelijke tekst) altijd een tag "Artikel". Om een "Film" zichtbaar te maken op de verzamelpagina "Films" geef je jouw artikelpagina altijd de tag: "Films".

Een groep is een bundeling van artikelen, nieuwsitems, vragen en andere items die een bepaald onderwerp betreffen. Dit kan een algemeen onderwerp zijn waar alle leden van het platform onuitgenodigd aan mee kunnen doen. Of een besloten of afgeschermde groep waarvoor je je moet aanmelden of moet worden uitgenodigd.

Je kan een item binnen de groep uploaden door naar de groep te gaan en binnen de groepsomgeving een item toe te voegen. Dat kan onder het vak met de algemene gegevens over en foto van de groep.

Een bijdrage koppel je dan ook alleen aan een groep als deze voor die groep is bestemd en/of overeenkomt met het onderwerp van de groep.

Nieuwsberichten gerelateerd aan maritiem erfgoed zijn van harte welkom op dit platform.

Nieuws dient actueel en relevant te zijn. Ben je niet de eigenaar/hoofdzender van het nieuws? Plaats dan altijd een gedeelte van de tekst (niet het gehele bericht ivm auteursrecht), een bronvermelding bij het bericht, en een link naar het originele bericht/website.

Agenda-items gerelateerd aan maritiem erfgoed zijn van harte welkom op dit platform. Agenda items zijn evenementen, lezingen, tentoonstellingen, symposia etc. Voeg minimaal de begintijd, de locatie en de organisatie toe. Onder ‘Links' plaats je een URL naar meer informatie of de bron van het bericht. Bij alle typen berichten kan je ook beeld toevoegen. Vermeld ook altijd hoe men zich kan aanmelden, deelnemen of kan bezoeken.

Ja, in principe wel, mits je bijdrage gerelateerd is aan maritiem erfgoed, je geen aanstootgevende taal gebruikt, niemand beledigt en geen commercieel oogmerk hebt. De redactie van dit platform controleert of de regels worden nageleefd. Overtreding hiervan kan leiden tot een waarschuwing en uiteindelijk uitsluiting als deelnemer van dit platform.