U bent hier

Opleidingen

Aan verschillende universiteiten en hogescholen in Nederland worden colleges aangeboden met maritieme archeologie als onderwerp. Een maritiem archeoloog houdt zich bezig met ons maritiem verleden en het erfgoed onder water. Daarnaast kun je je laten opleiden tot duiker zodat je ook zelf  onderwateronderzoek uit kunt voeren, daarvoor moet je dus ook aan de zware opleidingseisen voor beroepsduikers voldoen.

Opleidingen maritieme archeologie

Een volledige opleiding om aan het werk te gaan als maritiem archeoloog is er in Nederland niet. Wel bestaat de mogelijkheid om maritieme vakken te volgen, stage te lopen, veldwerk ervaring op te doen of af te studeren op een maritiem onderwerp. Maritieme archeologie wordt op verschillende opleidingen gedoceerd. Zo zijn er mogelijkheden aan:

Vanuit het Programma Maritiem van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed worden hier ook regelmatig lezingen en collegereeksen over maritieme archeologie aangeboden.

Voor een volledige opleiding onderwaterarcheologie kan men terecht in het buitenland:

Gan naar de website Archeologie In Nederland voor alle studies, trainingen en cursussen. Bekijk alle opleidingen>

Opleiding studenten

Het Maritiem Programma vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het opleiden van jonge archeologen. Het is een essentiële schakel voor toekomstig maritiem en onderwater cultureel erfgoed beheer. Immers, hiermee wordt in een vroegtijdig stadium kennis en draagvlak gecreëerd bij toekomstige stads-, contract- en universitair archeologen.

Al enige jaren worden aan verschillende universiteiten en hogescholen in Nederland lessen en  modules aangeboden met als onderwerp de maritieme en/of onderwater archeologie. Vaak zijn deze ingebed in een bredere archeologische opleiding. Lees meer>

Wat moet je doen om maritiem archeoloog te worden?

Om een onderwater archeoloog te worden, kun je verschillende routes kiezen. Tijdens je studie archeologie, kun je er voor kiezen om te specialiseren in maritieme archeologie. Een volledige opleiding onderwater archeologie kun je in Nederland niet volgen, daarvoor kun je naar het buitenland. Wel bestaat de mogelijkheid om specifieke vakken te volgen, stage te lopen, veldwerk ervaring op te doen of door een maritiem onderwerp te kiezen voor je afstudeerscriptie. Lees meer>

Tags 
Opleidingen