U bent hier

Kennis & Opleiding

Kennis maritieme archeologie op hoger plan

Een goed en verantwoord beheer van ons maritiem archeologisch erfgoed staat of valt met kennis. Daar is de afgelopen jaren flink in geïnvesteerd.

Nederland - en ook de rest van de wereld - bestaat voor ongeveer tweederde uit water. Een fors deel van onze geschiedenis is dan ook verbonden met water. Archeologisch onderzoek op land en in water liggen dan ook vaak in elkaars verlengde. Het besef wordt steeds groter dat maritiem archeologisch onderzoek inzicht geeft in ons verleden en dus ook in wie we nu eigenlijk zijn: als samenleving, als gemeente, als mens. Door technische ontwikkelingen is het bovendien een stuk makkelijker geworden om onderzoek onderwater te doen. Kortom, onze eigen geschiedenis is veel toegankelijker geworden. Bekijk film>

Hoger niveau

Nederland is daarom bezig kennis en opleidingen op een hoger niveau te krijgen, zodat onze maritieme geschiedenis de plek krijgt die het verdient. Zo krijgen studenten archeologie de mogelijkheid om kennis te maken met onze relatie met het water. De afgelopen jaren hebben er zo’n 500 een opleiding gevolgd, zowel op universitair- als hbo-niveau. Ze leren niet alleen over de geschiedenis van ons erfgoed, maar ook over de manier waarop je daar het beste mee om kan gaan. Studenten krijgen door de colleges een betere kijk op onze eeuwenoude relatie met het water. De historische waarde van ons maritiem erfgoed wordt dan ook sneller herkend. Bekijk alle OpleidingenScripties en de Fieldschool voor praktijkervaring.

Internationaal

Omdat onze maritieme geschiedenis internationaal is, investeert Nederland ook in opleidingen in het buitenland. Nederland zoekt daarbij vooral samenwerking met landen waar veel Nederlands erfgoed ligt, zoals Indonesië en Sri Lanka. Daarnaast is in samenwerking met Unesco een onderwijsprogramma ontwikkeld waar studenten uit diverse landen mee kunnen doen. Ook hier zoekt Nederland de samenwerking op met landen en regio’s die een rol speelden in onze maritieme verleden. (Lees meer over Internationaal)

Vrijwilligers

In het vergroten en verspreiden van onze kennis over ons maritieme erfgoed zijn sportduikers en amateur-archeologen onmisbaar. Onder ideale omstandigheden zijn zij de ogen en oren van ons erfgoed. Nederland kan niet zonder hen maar vindt het wel van belang dat er verantwoord met het erfgoed wordt omgegaan en nieuwe kennis adequaat wordt gedeeld. Vandaar dat er trainingen worden gegeven zodat we ons maritiem erfgoed gezamenlijk goed in kaart kunnen brengen. De lokale kennis van vrijwilligers is vaak enorm. En ze zijn zeer gemotiveerd om onderzoek te doen en hun kennis te delen. Bekijk Partners en Links.

Relevante links en meer informatie:

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Maritiem Programma

ALLE ARTIKELEN OVER DIT ONDERWERP>