U bent hier

Zaterdag 20 augustus publieksdag verkenning 18e eeuws wrak in Dronten

woensdag 10 augustus 2016 - 15:22

Foto: Overzicht achterschip (bron IFMAF).

Jong en oud kan op zaterdag 20 augustus van 11.00 uur tot 16.00 uur met eigen ogen zien hoe een scheepswrak uit de 18e eeuw wordt verkend bij de Stobbenweg in Dronten. De publieksdag biedt belangstellenden de eenmalige kans kennis te maken met dit bijzondere culturele erfgoed. De activiteit is onderdeel van de opgraving die nog tot en met 26 augustus duurt.

De opgraving wordt uitgevoerd door de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF), een samenwerkingsverband van de provincie Flevoland, de gemeente Lelystad, de Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Grootste scheepskerkhof

Flevoland, het grootste droge scheepskerkhof ter wereld, telt circa 430 scheepswrakken. Slechts af en toe wordt een wrak verkend of opgegraven.

Deze verkenning, die in twee delen wordt gedaan, heeft als doel meer te weten te komen over het schip: wat voor soort was het en is er nog inventaris aanwezig. Het wrak wordt gedeeltelijk blootgelegd. Naar de houtkwaliteit wordt specifiek onderzoek gedaan.

Groot schip

De eerste helft van juli is het eerste deel afgerond. Tijdens deze verkenning is gebleken dat het gaat om een groot schip, mogelijk een fluitschip of driemaster met een lengte van minimaal 26 meter. De voor- en achtersteven hebben een loden bekleding, kenmerkend voor zeegaande schepen.

De grootte en de constructiekenmerken wijzen er ook op dat het schip over de oceanen voer. Uit jaarringonderzoek is gebleken dat het wrak is gemaakt van hout dat tussen 1735 en 1741 is gekapt. Het schip is dus daarna gebouwd. Het hout komt uit Midden-Duitsland.

Tweede deel

Op 15 augustus begint het tweede deel. Dan gaan de onderzoekers het achterschip nauwkeurig in kaart brengen, dat wil zeggen: opmeten, tekenen en beschrijven. Gehoopt wordt dat de gegevens over constructie en vorm van het achterschip door middel van vergelijking met andere scheepswrakken, uitsluitsel kunnen geven over het type.

Lees hele artikel >

Bron: monumentaal.com

Reacties