U bent hier

Wrakrovers ook voor onze kust

donderdag 22 september 2016 - 14:09

Volgens deskundigen is het is de slopers om slechts één ding te doen: de kostbare metalen waar de schepen vol mee zitten. Foto: FOTO COR KUYVENHOVEN/TELEGRAAF

AMSTERDAM - Ook voor de Nederlandse kust worden wrakken van gezonken marineschepen die gelden als oorlogsgraf geplunderd. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) die erover gaat, noemt het een grof schandaal en een groot probleem. Maar er wordt nauwelijks tegen opgetreden.

Achter de slooppraktijken gaan volgens ingewijden als de bekende wrakduiker en onderwaternatuurbeschermer Ben Stiefelhagen van stichting Duik de Noordzee schoon twee bedrijven schuil. Een kleine reder met één schip uit Stellendam en een grotere onderneming gevestigd op Terschelling. Dit laatste bedrijf – Friendship Offshore – kwam gisteren in het nieuws omdat het volgens Britse wetenschappers verantwoordelijk is voor de plundering van het slagschip de Queen Mary voor de kust van Denemarken.

Een serie foto’s die de Britse onderwaterarcheoloog Innes McCartney verspreidde, toont hoe het onderwatergraf met grof geweld uit elkaar wordt getrokken. Op de boeg van hun schip voeren de scheepsslopers een piratenvlag. Britten – waaronder nabestaanden van de 1266 mannnen die ten onder gingen met de Queen Mary – walgen ervan. Friendship Offshore wil er niet meer over zeggen dan dat ze die verontwaardiging ‘selectief’ vindt en ‘een oud verhaal.’ Ontkennen doet het bedrijf niet. Hoogstwaarschijnlijk dateert de strooptocht van september 2008.

Volgens de RCE hebben soortgelijke praktijken ook in ons deel van de Noordzee plaats. Zo zijn bijvoorbeeld drie Britse kruisers die in 1914 door de Duitsers tot zinken werden gebracht voor de kust van Scheveningen onder handen genomen door scheepsslopers.

Bron: Telegraaf 22-09-2016

Lees verder op Telegraaf.nl>

Reacties