U bent hier

Wij en water; wat is uw favoriete maritieme erfgoed?

maandag 26 maart 2018 - 13:53

Varend erfgoed, Jan de Wit

De Europese Commissie heeft 2018 uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed en die kans grijpen we aan om maritiem erfgoed in de schijnwerpers te zetten.

Soms is het water onze vijand maar meestal maken we er intensief gebruik van. Mensen, goederen en ideeën zijn, in het pre internet tijdperk, grotendeels via het water verspreid. In dit erfgoed jaar willen we verhalen verzamelen over mensen en hun relatie met water.

Oproep: deel uw persoonlijke, leuke of bijzonder voorbeeld van maritiem erfgoed!

Wij willen graag uw persoonlijke mening weten! Alles kan. De eeuwenlange innige relatie met water heeft veel tastbaar erfgoed achtergelaten. Maritieme objecten, varende (historische) schepen, scheepswrakken, bruggen, havengezichten en maritieme cultuurlandschappen zijn tastbaar. Maar ook immaterieel maritiem erfgoed zit in ons aller DNA. Historische verhalen, persoonlijk herinneringen. Schilderijen, foto’s gedichten. Maar ook liederen en speciale regionale tradities maken onderdeel uit van ons collectieve maritiem erfgoed.

Maritieme erfgoed is zeker niet altijd positief. In recente discussies is het soms nog heel levend onderdeel van onverwerkte trauma’s. Maritiem erfgoed is onderdeel van de maatschappelijke discussie die het heden verbind met het verleden. En die uiteindelijk mede bepaald wie we zijn.

Hoe doe ik mee
Kies uw favoriete maritiem cultureel erfgoed en vertel waarom u nu net die hebt gekozen. Uw verhaal mag op film, geluidsfragment of geschreven met foto’s.

Stuur dit naar maritiem@tijdlijn.nu We kijken uit naar uw bijdrage! Wij plaatsen uw favoriet op deze website. Eind december 2018 zal een groep specialisten met een analyse komen over het maritiem erfgoed, over wat wij allen gekozen hebben en waarom.

Reacties