U bent hier

Schatvissen in troebel water

zaterdag 14 mei 2016 - 14:28

Jutten doen ze bij Texel ook in de scheepswrakken, waar amateurduikers onlangs een zeventiende-eeuwse japon vonden. Nu gaan deze avontuurlijke duikers samenwerken met archeologen van het rijk.

Op de kop van de haven van Oudeschild staat het clubhuis van de duikclub Texel. Het bevat veel vitrinekasten en planken. Daar liggen aardewerken kruiken, glaswerk, kogeltjes, houten katrollen en andere dingen. Het zijn voorwerpen die de duikers naar boven hebben gehaald uit historische schepen die zijn vergaan op de Rede van Texel. „Onderwaterarcheologie doe je hier in de Waddenzee, niet in een kantoor in Amersfoort”, zegt Gerrit Jan Betsema. In het dagelijks leven is Betsema timmerman, maar nu treedt hij op als persvoorlichter van de duikgroep. De Texelse amateurduikers werden onlangs ineens landelijk bekend met de opzienbarende vondst van een intacte zeventiende-eeuwse japon. Gevonden in een schip dat ooit verging op de Waddenzee.\

Met die tegenstelling tussen werken op zee en werken achter het bureau benoemt Betsema direct het kernprobleem van de Nederlandse onderwaterarcheologie. Want er is in Nederland maar een handjevol professionele onderwaterarcheologen. Ze werken bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort en ze kunnen maar een maand per jaar duiken. Veel te weinig om alle wrakken van historische schepen in Nederlandse wateren te onderzoeken of zelfs maar in de gaten te houden. Daarnaast is er een grote groep sportduikers en vrijwilligers in de archeologie die graag naar historische wrakken duikt en ieder weekeinde in het water ligt. Maar zij mogen officieel maar heel weinig met die wrakken en hun inhoud doen. De amateurduikers voelen zich door de Rijksdienst tekort gedaan en vooral: niet serieus genomen.

De zeventiende-eeuwse japon kan misschien nu symbool worden van een toenadering en een betere samenwerking tussen die amateurs en de professionals. In het clubhuis toont Betsema een brochure met een lange titel: Protocol onderwaterarcheologie Texel. Behoud van archeologische vindplaatsen rond Texel: omgang met vrijspoelende scheepswrakken en hun lading. Simpel gezegd gaat het om een proef van een jaar waarbij de duikclub Texel historische wrakken lokaliseert en in de gaten houdt. En zo nodig rapporteert aan de gemeente, de provincie en de Rijksdienst.

Bron: NRC, 14 mei 2016 door Theo Toebosch

Lees hele artikel op NRC.nl>

Reacties