U bent hier

Provincie Zeeland wil onderzoek naar 16de-eeuws scheepswrak

donderdag 14 juli 2016 - 09:46

MIDDELBURG - De provincie Zeeland vraagt het Rijk onderzoek te doen naar een 16de-eeuws scheepswrak in de Westerschelde.

Het is voor zover bekend het oudste oorlogsscheepswrak dat in de de Nederlandse wateren te vinden is. Het 'wrak van Ritthem' ligt op 17 meter diepte in de Westerschelde, maar het dreigt in de 47 meter diepe vaargeul voor de Sloehaven te verdwijnen. De resten van het rond 1555 gebouwde schip werden in 1999 ontdekt.

Duiken

De provincie steunt de gemeente Vlissingen in haar pleidooi zowel letterlijk als figuurlijk te duiken in de geschiedenis van dit wrak. "We zouden graag zien dat de Defensie Duikgroep ter plekke onderzoek gaat verrichten. En we hebben het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gevraagd om de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed archiefonderzoek te laten doen", zegt commissaris van de koning Han Polman.

Nederland wil toetreden tot het UNESCO-verdrag ter bescherming van erfgoed onder water. "Door mee te werken aan het onderzoek naar het wrak van Ritthem kan de regering laten zien dit verdrag serieus te nemen."

Reacties