U bent hier

Nederlandse sporen in Brazilië

dinsdag 9 augustus 2016 - 09:46

Studenten onderzoeken ankers en kanonnen van de Utrecht om digitale modellen van te maken.

De komende weken strijden Nederlandse sporters om de Olympische medailles in Rio de Janeiro, Brazilië. Een land waar Nederland sinds 1630 historische banden mee heeft. De zichtbare restanten en de verhalen vormen een bron van kennis over deze, vaak onbekende, geschiedenis. Reden voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om dit gedeelde verleden de komende weken te belichten.

In naam van de Westindische Compagnie waren grote delen van Brazilië tussen 1630 en 1654 in handen van de Nederlanders. Overblijfselen hiervan zijn op het land en op de zeebodem terug te vinden. In Recife stond bijvoorbeeld de eerste, door Nederlanders gebouwde, synagoge op het Amerikaanse continent. En er zijn veel fortificaties ter verdediging van het toenmalige Nieuw Holland teruggevonden. Sommige forten staan er zelfs nog, zoals Fort Oranje of Fort de Bruyn.

De Utrecht

In de Allerheiligenbaai bij Salvador de Bahia liggen schepen die nog steeds Nederlands eigendom zijn. Bijvoorbeeld het oorlogsschip de Utrecht, onderdeel van een vloot van zeven schepen onder leiding van Witte de With. De Utrecht werd in een hevige strijd met een Portugees schip in 1648 meegenomen naar de bodem.

Tijdens de Olympische Spelen besteedt de Rijksdienst meer aandacht aan het gedeelde verleden met Brazilië via blogs en sociale media.

Bron: cultureelerfgoed.nl

Reacties