U bent hier

Maritiem archeologen duiken naar VOC-wrak de Rooswijk

woensdag 7 september 2016 - 10:45

Spaanse realen uit 1736 die in de Rooswijk gevonden zijn

In de komende twee weken tot 15 september gaan Nederlandse en Britse maritiem archeologen duiken op de Rooswijk, een Nederlands scheepswrak voor de kust van Groot-Brittannië. De Nederlandse Oost-Indiëvaarder (VOC) zonk op de Goodwin Sands in Kent in januari 1740 met een grote lading van zilveren staven en munten aan boord.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Historic Englandgaan samenwerken met het archeologisch duikteam dat het wrak deels heeft opgegraven in 2005, de vergunninghouder en de eigenaar van het bergingscontract. Ze brengen het wrak, dat gedeeltelijk ligt begraven in het zand, gedetailleerd in kaart.

Archeologen willen zo meer te weten komen over het wrak, het ontwerp van het schip en de conditie van de materialen die op de zeebodem in situ bewaard zijn gebleven. Dit helpt om besluiten te nemen over het toekomstige beheer van de site. Afhankelijk van wat er wordt ontdekt, leidt dit mogelijk tot een verdere (grotere) opgraving van het wrak.

Duncan Wilson, Chief Executive van Historic England: "We zijn verheugd om samen te werken met onze Nederlandse collega's en het oorspronkelijke archeologische team op deze belangrijke site. Wrakken zoals de Rooswijk maken deel uit van het gedeelde maritieme erfgoed in Europa. Het is daarom belangrijk dat erfgoedorganisaties samenwerken om te zorgen dat sites zoals deze worden beschermd, onderzocht, begrepen en gewaardeerd door iedereen."

Eerder dit jaar werd geofysisch onderzoek op het water uitgevoerd, zodat de archeologen een beeld hebben van de site voordat ze gaan duiken.

De Rooswijk is een beschermd wrak dat ook geregistreerd staat in het zogeheten Heritage at Risk-register van Historic England, een lijst van sites die het meest bedreigd worden en bescherming nodig hebben voor de toekomst. Het wrak wordt onder andere bedreigd door natuurlijke omstandigheden, zoals stroming en verschuiven van zandlagen, maar ook door duikers die het wrak bezoeken.

De Goodwin Sands is een gebied dat bekend staat om de rijkdom aan scheepsresten waar regelmatig op wordt gedoken.

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Historic England.

Meer informatie:

Website RCE >

PDF Management Plan The Rooswijk >

Reacties