U bent hier

'Illegaal bergen van scheepswrakken gebeurt ook op de Noordzee'

dinsdag 13 december 2016 - 09:36

BESCHADIGINGEN AAN HET BRITSE OORLOGSSCHIP HMS SCOTT IN DE NOORDZEE | COR KUYVENHOVEN

Niet alleen in de Javazee plunderen bergers wrakken, het gebeurt ook op de Noordzee. Dat zeggen amateurduikers en een maritiem archeoloog na een rondgang van NOS op 3.

Sinds juli is de nieuwe erfgoedwet van kracht. Volgens die wet mag je niets meer uit een wrak meenemen. De Rijksdienst Cultureel Erfgoed is verantwoordelijk voor de handhaving van de wet, maar zegt dat het moeilijk controleren is op de Noordzee.

"Ook hier worden wrakken beschadigd door grote grijpers", zegt amateurduiker Ben Stiefelhagen. Onderwaterfotograaf Cor Kuyenhoven twijfelt er niet aan dat bergers illegaal in de weer zijn met grijpers. Het metaal levert namelijk winst op. Kuyenhoven maakte foto's van beschadigde wrakken van schepen die soms al meer dan honderd jaar op de bodem van de Noordzee liggen.

Volgens Wouter Waldus, maritiem archeoloog van ADC Maritiem, gebeurt het plunderen van de scheepswrakken wel op een kleinere schaal dan in Indonesië. "Maar ook hier zijn bergers illegaal bezig. Ik vind het belangrijk dat mensen zich ervan bewust zijn dat ze zo'n schip niet moeten plunderen. Ook al gaat het om onderdelen."

Wie plundert er?

Meerdere partijen beschuldigen elkaar. Zo zouden een paar bergingsbedrijven met Nederlandse thuishavens verantwoordelijk zijn voor 'plunderingen'. De eigenaar van de Good Hope op Terschelling werd eerder door een Britse onderwaterarcheoloog beschuldigd van plundering voor winst.

Maar Walter Bakker van Friendship Offshore, eigenaar van de Good Hope, zegt dat het een fabeltje is dat dat op de Noordzee gebeurt. "Het is heel erg opgeblazen. We zijn nergens voor veroordeeld. Die foto is bijna tien jaar oud."

Bakker doelt op onderstaande foto waarop een onderdeel van een scheepswrak is te zien.

Bron: Nos.nl

Lees hele artikel>

Reacties