U bent hier

Financiering voor onderzoek twee belangrijke archeologische vondsten

vrijdag 2 december 2016 - 10:57

Onderdeel van de Texelse schat: detail van japon. Foto Museum Kaap Skil

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) financiert onderzoek naar twee archeologische vondsten van (inter)nationaal belang. Het gaat om de vondsten uit een Texels scheepswrak en de vondsten uit het grafveld Oosterdalfsen. De twee onderzoeksteams ontvangen ieder 100.000 euro van de NWO.

Sinds de invoering van het Verdrag van Malta in de Nederlandse archeologiewetgeving ligt de verantwoordelijkheid voor archeologie bij de gemeenten. Ook de afhandeling van heel bijzondere vondsten valt daarmee onder de verantwoordelijkheid van gemeenten en verloopt volgens het principe van 'de verstoorder betaalt'. Dit is bij vondsten van (inter)nationaal belang soms moeilijk haalbaar. Daarom heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap extra middelen beschikbaar gesteld om te helpen om deze kosten te dekken.

Een koninklijke vondst: de historische achtergrond van een Texelse schat

Begin 2016 werden uit een Texels wrak honderden zeventiende-eeuwse objecten gehaald, waaronder een volledig gave japon, zilveren kandelaars, en goudversierde boekbanden. Dit project onderzoekt de achtergrond van deze rijke vondst, die nieuw licht werpt op Engels-Nederlandse culturele en politieke relaties. Onderzoek onder leiding van dr. H.J. Helmers (UvA) en dr. N.N.W. Akkerman (UL).

Bekijk nieuwsbericht>

Reacties