U bent hier

Eerste resultaten bekend van Nederlands-Indonesisch onderzoek in de Javazee

maandag 13 februari 2017 - 00:00

Het gezamenlijk Nederlands-Indonesische onderzoek naar drie verdwenen Nederlandse marineschepen in de Javazee heeft vorige week tot eerste resultaten geleid. Experts van beide landen hebben de beschikbare gegevens geanalyseerd en hebben geconcludeerd dat het duikteam van het Karel Doorman Fonds op de juiste locatie heeft gezocht en dat bevestigd kan worden dat er sprake is geweest van bergingsoperaties.

Deze bevindingen zijn vandaag aangeboden aan minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), die sinds zondag een bezoek brengt aan Indonesië. In het rapport adviseren de onderzoekers verder dat op termijn gezamenlijk onderzoek op de locaties van de verdwenen schepen nodig zal zijn om aanvullend informatie te vergaren. Verder zijn Nederland en Indonesië in een Memorandum of Understanding overeengekomen om in de toekomst nauwer te zullen samenwerken door onder meer beschikbare informatie en kennis te delen om zo cultureel maritiem erfgoed gezamenlijk te beschermen. 

Deze vervolgactiviteiten passen binnen de afspraken die minister-president Rutte met Indonesië had gemaakt tijdens zijn bezoek eind vorig jaar aan het land. Toen is ook overeengekomen dat er naast het vaststellen van de vermissing ook gezamenlijk zal worden onderzocht wat er gebeurd kan zijn en dat Nederland en Indonesië samenwerking zullen opzoeken in het toekomstige beheer van het maritieme erfgoed. De manier waarop de verificatie tot stand is gekomen, in goede samenwerking met de Indonesische autoriteiten, geeft  Nederland vertrouwen in een  succesvolle voortgang van het onderzoek.

De drie marineschepen, Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer, vergingen tijdens de Slag in de Javazee op 27 februari 1942. Daarbij vonden 915 militairen, onder wie ruim 200 Indisch-Nederlandse militairen, een zeemansgraf. Een internationaal duikteam van het Karel Doorman Fonds constateerde de verdwijning eind vorig jaar. Het team was bezig met een expeditie met het oog op de 75e herdenking van de Slag in de Javazee dit jaar.

Report verification mission feb 2017 Java sea

Reacties