U bent hier

Duiken op De Rooswijk: verhalen van ons verleden komen boven

donderdag 3 augustus 2017 - 16:30

Nederlandse en Britse maritieme archeologen duiken momenteel op het wrak van het VOC-schip De Rooswijk, dat in 1740 verging voor de kust van Engeland. De restanten worden nu in kaart gebracht en deels opgegraven. In het conserveringslab in Ramsgate, dat daar speciaal voor is ingericht, verwerkt het onderzoeksteam de vondsten. De conserveringsspecialisten, studenten en archeologen presenteren de vondsten aan het publiek tijdens open dagen in augustus en september.

Een internationaal team van maritieme archeologen werkt op de opgravingssite voor de kust van Kent, Verenigd Koninkrijk. Ze duiken en graven nu op de achterzijde van De Rooswijk. Daar waren waarschijnlijk de opslag- en woonruimten. Allerlei voorwerpen, zoals dozen, voedsel gerelateerde artikelen, tinnen kruiken, lepels en uienflessen zijn opgegraven, gedocumenteerd en naar boven gehaald. Langzaam werken de archeologen naar voren en leggen ze voorwerpen bloot, maar ze halen niet alles meteen uit het water. Zo kunnen de resten bestudeerd worden in samenhang met het wrak en de vindplaats. Deze werkzaamheden vinden plaats van juli tot en met september dit jaar.

Alison James, maritiem archeoloog van Historic England: "Wrakken zoals De Rooswijk zijn tijdcapsules die een unieke kijk geven in het verleden en een verhaal vertellen. Het delen van dit verhaal met een breed publiek is een belangrijk onderdeel van dit project. We kijken uit naar de fascinerende inzichten en ontdekkingen die de opgraving van De Rooswijk deze zomer gaat opleveren.”

De Rooswijk was in januari 1740 onderweg naar Batavia, het hedendaagse Jakarta, en verging op de verraderlijke Goodwin Sands bij Engeland. Het schip had een grote lading zilverbaren en munten aan boord. Nu is het een beschermde vindplaats. De overblijfselen van het schip zijn eigendom van de Nederlandse staat en worden beheerd door Historic England. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, leidt en financiert het#Rooswijk1740 project.

Martijn Manders, projectleider van #Rooswijk1740 en programmamanager maritiem erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: "De Goodwin Sands is door de eeuwen heen een verraderlijke plaats voor schepen geweest en is nu een schatkist voor archeologen. Het is ook een populaire plek voor sportduikers. We zien dat door stroming en schuivende zandlagen de site nu nog meer vrij is komen te liggen in vergelijking met wat we vorig jaar constateerden tijdens onze eerste verkennende duiken. Dit maakt de opgraving urgent. We zijn enthousiast over dit project omdat de Rooswijk een showcase is van moderne onderwater archeologie waarin samenwerking essentieel is. Het biedt unieke mogelijkheden voor jonge professionals en het publiek om deel te nemen. Dit project leert ons meer over ons gedeeld verleden en wie we zijn."

Er zijn in totaal 250 scheepswrakken van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) bekend, waarvan slechts een derde is gelokaliseerd. Nog nooit eerder werd een VOC-wrak op deze schaal wetenschappelijk onderzocht of opgegraven.

Reacties