U bent hier

Maritieme verhalen, Erfgoed jaar 2018

Besloten groep
maritiem erfgoed erfgoedjaar

De Europese Commissie heeft 2018 uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Die kans grijpen we aan om het Maritiem Erfgoed in de schijnwerpers te zetten, samen met u.

De mens heeft altijd een bijzondere relatie met water gehad. Al eeuwenlang bestaat de behoefte om water te controleren. Om ons ertegen te beschermen maar vooral om er gebruik van te maken. De zee, het meer of de rivier verbindt. Water biedt de mogelijkheid voor transport van goederen en ideeën en is per definitie grensoverschrijdend.

Op de grens van water en land zijn gewoontes en tradities ontstaan waarin de innige relatie tussen mens en water veel tastbare herinneringen heeft achtergelaten. Zoals schepen, scheepswrakken, bruggen, havens, havengezichten, schilderijen, foto’s. Ook minder tastbare zoals verhalen, gedichten en liederen. Dit alles noemen we maritiem erfgoed; een enorme rijkdom aan oude en nieuwere tradities, lokaal, nationaal en internationaal verspreid. Wat is uw favoriete maritieme erfgoed?

Wij nodigen u van harte uit om hieraan uw persoonlijke bijdrage te leveren!

Wat is uw speciale relatie met water? Welk voorwerp, object of traditie heeft uw voorkeur waarover u graag zou willen vertellen? Alles mag zolang de relatie tussen mens en water maar centraal staat.

Vermeld daarin:

1. Wie u bent
2. waar u vandaan komt
3. wat uw favoriete maritieme erfgoed herinnering is
4. motiveer uw keus

Stuur ons een foto of video van het maritieme erfgoed waar je enthousiast over bent en vertel ons waarom. Dit kan naar info@europeeserfgoedjaar.nl. Ingezonden foto’s en video’s worden verzameld en verwerkt in een website.

Eind 2018 presenteren we de resultaten in een analyse over maritiem erfgoed in Europa op basis van alle inzendingen.

Initatiefnemer

  • Gestart op 13 maart 2018
  • Aantal leden: 1
  • Aantal bijdragen: 2