U bent hier

Blog van Martijn Manders

Afbeelding van Martijn Manders

Blogger

Martijn Manders
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
  • Gestart op 26 september 2016
  • Aantal berichten: 5
  • Aantal reacties: 0

Brazilië is tussen 1630 en 1654 voor een deel bezet geweest door Nederland. Mensen, goederen en wapens moesten worden ingevoerd met schepen vanuit Europa en de Westkust van Afrika om de suikerplantages aan de gang te houden en te beschermen tegen indringers. De lange tocht door warme tropische wateren was niet goed voor de huid van de houten zeilschepen.

Ingediend op 09 augustus 2016 - Aantal commentaren: 0
Lees verder

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is als onderdeel van het Ministerie van OCW actief in Suriname om te helpen bij het opzetten van een archeologiebeleid. Het gaat hier zowel om archeologische vindplaatsen op land  als ook onderwater. Deze  gezamenlijke verbeterslag in de zorg voor het erfgoed in Suriname maakt deel uit van het gedeeld erfgoedbeleid van Nederland.

Ingediend op 28 mei 2016 - Aantal commentaren: 0
Lees verder

Twee dagen lang hebben we twee Japanse archeologen op bezoek: Randy Sasaki en Dr. Ikeda. Zij zijn benieuwd hoe we onze werkzaamheden plannen en uitvoeren en hoe het hele beheer van het onderwater cultureel erfgoed in Nederland is ingericht.

De Japanse Cultureel Erfgoed Dienst is bezig met het opzetten van het beheer voor het cultureel erfgoed onderwater in Japan. Er worden verschillende diensten over de hele wereld bezocht om uiteindelijk een voor Japan geschikt systeem te kiezen.

Ingediend op 24 augustus 2015 - Aantal commentaren: 0
Lees verder

Foto’s: Paul Voorthuis/Highzone.nl

Foto’s: Paul Voorthuis/Highzone.nl

Foto’s: Paul Voorthuis/Highzone.nl

Foto’s: Paul Voorthuis/Highzone.nl

Vandaag hebben we met twee verschillende teams gewerkt. De studenten (Nederlanders, Belgen en Amerikanen van de Universiteit van Leiden, Esbjerg en Amsterdam) zijn in het kader van de fieldschool verder gegaan met het onderzoek op het OVM 8 wrak, terwijl een andere groep op het touwwrak (OVM 12) heeft gedoken om te kijken naar de mogelijke aantasting van de paalworm (Teredo navalis) op dit wrak.

Ingediend op 10 juli 2014 - Aantal commentaren: 0
Lees verder

Touwrak

Paalworm aantasting bij OVM 8

Duikers op ponton

Van 23 juni tot en met 11 juli 2014 gaat een duikteam, samengesteld vanuit het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, een aantal archeologische onderzoeken doen in het Oostvoornsemeer. In deze afgesloten zeearm, net ten zuiden van Rotterdam, liggen verschillende scheepswrakken aan het bodemoppervlak.

Ingediend op 19 juni 2014 - Aantal commentaren: 0
Lees verder

Foto's: Cor Kuijvenhoven