U bent hier

Waardering wrak Stavoren 18

donderdag 29 augustus 2019 - 13:17

Blog geschreven door studentes Kirsten Pollé en Noortje van Os:

Vanaf 19 tot en met 30 augustus is er waarderend onderzoek naar een wrak in de buurt van Stavoren op het IJsselmeer: de Stavoren 18. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert dit project in de vorm van een fieldschool en samen met studenten wordt het schip onderzocht.

Voor ons als student is dit een unieke kans om ervaring op te doen met de ins and outs van een maritiem archeologisch onderzoek. De omstandigheden zijn goed om verschillende werkzaamheden te oefenen. De enige spelbreker is het zicht. Vooral de eerste paar dagen was er erg weinig te zien, met zicht minder dan 20 cm. Dit is dan ook wel meteen weer een leuke uitdaging om de handelingen toch goed uit te voeren.
 
De site ligt ongeveer één kilometer uit de kust. Grote afstanden worden er niet afgelegd. Vanaf het werkschip de Gerdia is het een plons en vervolgens ongeveer 4 meter naar de bodem om bij het wrak te komen. Aan het einde van de dag kun je zo in bed rollen. De slaapplaatsen bevinden zich namelijk op het schip de Verwondering. Die ligt naast de Gerdia als het weer meezit.
 
’s Ochtends na het ontbijt is er een briefing waarna de sets en duikspullen klaar worden gemaakt voor de dag. Vervolgens gaan de eerste duikers te water. Zo wordt er de hele dag gedoken. ’s Middags lunchen we op de Verwondering en rond half 7 zijn we meestal klaar, waarna er na het avondeten nog een debriefing volgt. Deze zijn erg belangrijk omdat we elkaar hier vertellen wat we gedaan, gezien en vooral gevoeld hebben.
 
Afgelopen week zijn we vooral bezig geweest met de verkenning van het wrak en het verzamelen van zo veel mogelijk informatie. Zo hebben we schoongemaakt, getekend, gefotografeerd, gegraven en verschillende metingen gedaan. Het zicht maakt al deze handelingen een stuk moeilijker. De praktijk blijkt toch altijd anders dan wat je in het lesmateriaal leest. Daarom is het fijn dat we hier de mogelijkheid krijgen om de kneepjes van het vak te leren.
Taal 
Nederlands

Reacties