U bent hier

De volgende stap in het Pinasproject

maandag 17 oktober 2016 - 08:36

Het is alweer even geleden dat er een update was over het Pinasproject. Ondanks de relatieve stilte hebben de studenten van de Hogeschool Leeuwarden niet stil gezeten. Op dit moment wordt nog gewerkt aan de laatste details van het digitale model dat de opbouw van een 17e -eeuws  pinas schip laat zien. Deze zal geplaatst worden op het maritieme platform welke begin november voor iedereen beschikbaar is.

Inmiddels is een nieuwe groep begonnen met de volgende stap: het visualiseren van scheepsbouwkundige details. Waar de focus van de vorige groep vooral lag bij het grotere proces (de verschillende bouwfases van een pinas), gaat deze groep zich richten op diverse individuele scheepsonderdelen:  de benaming, hoe ze eruit zien en waar ze voor dienden. Ze gaan hierbij onder andere onderzoek doen naar de mogelijkheden die virtual reality biedt.

Bezoek aan de Bataviawerf

Omdat ook voor deze groep studenten de wereld van maritieme archeologie en scheepsbouw nieuw was, zijn ze op bezoek geweest bij de Bataviawerf in Lelystad. Hier konden ze met eigen ogen zien hoe zowel het skelet van een schip (de Zeven Provinciën) als een complete replica (de Batavia) er in het echt uitzien.

Zowel de kundigheid van de vakmensen (‘hoe krijg je dat hout zo gebogen?’) als de krappe ruimten waar de bemanning zich in moet hebben bewogen, maakten indruk op ze. Omdat we bij de digitale visualisatie willen uitgaan van een compleet schip, was het vooral goed om te zien welke details zichtbaar zijn en welke verstopt zitten achter bijvoorbeeld andere constructiedelen zoals de binnenhuid (ook wel wegering genoemd).

Uiteraard staat – naast de medewerkers van het Maritiem Programma –  ook Ab Hoving deze groep weer bij met zijn uitgebreide kennis over de Nederlandse scheepsbouw in de 17e eeuw.

Taal 
Nederlands

Reacties