U bent hier

Wrak Aanloop Molengat

Wij keken naar het schip Aanloop Molengat en wij dachten wat zat er in het schip en waar is het voor bedoeld?
Het schip Aanloop Molengat is in 1635 gezonken, 4 kilometer ten westen van Texel. Het schip is in 1984 bij toeval door een visser ontdekt die er met zijn netten achter bleef haken. Hij meldde de vondst en snel daarna werden door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed duikinspecties uitgevoerd.
De onderzoekers hebben (alles erin pleuren) gevonden en daar leidden ze vanaf dat het schip uit Amsterdam komt. Het schip was ongeveer 32 meter lang, 8 meter breed en het had 11 kannonnen. Dus ze konden er lekker op los schieten. 

Met behulp van deze datering en de lading konden de onderzoekers een belangrijke bijdrage leveren aan de kennis over handelsroutes uit de zeventiende eeuw. Amsterdam was de stapelmarkt voor de meeste goederen uit het ruim, zodat aangenomen kan worden dat het schip vanuit Nederland op reis is gegaan. Maar waar kwam de lading vandaan? Het schip zat tjokvol goederen van over de hele wereld. Het tin bleek vanuit Tsjechië via Hamburg naar Nederland te zijn gebracht. De loodblokken kwamen uit Polen. Het textiel uit Leiden, Delft en de Vlaamse steden Bergen en Hondschoote. Het smeedijzer uit Zweden of Duitsland. Olifantstanden uit Afrika en peper uit Azië.

Het wrak is, vanwege de bijzondere lading en goede staat ervan, het eerste rijksmonument in de Noordzee.


klas 2V1 Dorenweerd college

Reacties