U bent hier

VOC schip De Banda

De Mauritius is een VOC spiegelretourschip vergelijkbaar met de Banda (schilderij van C. Vroom)

Ons favoriete scheepswrak is het VOC schip De Banda Wij hebben dit schip gekozen omdat ons dit schip aansprak omdat hier een enorm mooi verhaal aan vast zit want het is een fluitschip en fluitschepen zijn normaal gesproken heel erg sterk maar deze was jammer genoeg gezonken.

Het schip was tussen 1606 tot 1615 erg actief tussen Indië en Holland als spiegelretourschip. In avond van 5 maart 1615 was het schip op een rif geslagen bij het Flic-en-Flacq bij Mauritius. Er vielen 30 doden waaronder Pieter Both die van 1610-1614 gouverneur-generaal was. De thuishaven van Banda was Texel.

Op 20/04/1606 vertrok het schip vanuit Texel naar Goa, het schip kwam op 02/10/1607 aan in de haven Goa om specerijen op te halen. De schipper was Jan Bruin. Op 10/01/1610 vertrok het schip vanuit Bantam weer naar zijn thuishaven Texel. De schipper op dat moment was Cornelis Maartensz. Het schip had nog een tussenstop bij Kaap De Goede Hoop.

Op 16/03/1611 ging het schip vanuit Texel naar Bantam via St. Lucia Baai, het bleef daar 13 dagen. Op 02/02/1612 was het schip aangekomen in de havenstad Bantam. Schipper was Roelof Thijsz. Nadat de reis van Texel naar Bantam was gemaakt heeft hij op de terug reis vermoedelijk veel specerijen meegenomen om in Europa voor veel geld weer te verkopen. Het doorverkopen van specerijen maakte Nederland in deze tijd rijk.

Laatste reis en ontdekking
Maar toen op de terugreis zonk het schip. Op 27/12/1614 vertrok het schip vanuit Bantam en was op weg naar Texel maar voor de kust van het eiland Mauritius kwam het schip terecht op een rif.                    
Het schip lag voor de kust met een anker maar kwam toch op een rif terecht.
In 1980 is het schip gelokaliseerd bij het Flic-en-Flacq rif voor de kust van Mauritius door de duikers Patrick Lize en Jaques Dumas (Frankrijk). Bij het wrak was dit gevonden waren blauw en wit Chinees Ming porcelein, enkele ankers en een kanon.

Een bijdrage van: Stefan Blankenspoor en Rick Munniks 2V1

Reacties