U bent hier

Top drie vergane schepen van Robert Verhoogt

De Titanic (foto National Geographic)

Niet één maar drie bijzondere vergane schepen. Een bijdrage van Robert Verhoogt.

Op nummer 3: De Titanic: Het schip dat niet kon zinken, deed het toch, en is daarmee sindsdien als een monument voor de menselijke hoogmoed.

Op nummer 2: De HMS Endeavour van James Cook. Met dit schip maakte James Cook in 1769-1771 zijn eerste reis om de wereld waarmee hij een belangrijke bijdrage leverde aan de inzichten over flora, fauna en culturen van grote onbekende delen van de wereld. Het schip zonk later tijdens de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, maar het is nog steeds op te vatten als een monument voor de menselijke nieuwsgierigheid.

En met stip op nummer 1: mijn favoriete scheepswrak: De Apistos van Damien Hirst. De kunstenaar Damien Hirst presenteerde dit project tijdens de laatste Biënnale van Venetië. Het is het fictieve verhaal van de geschiedenis van dit schip, de berging ervan, en de rijke culturele lading. En dat werd allemaal prachtig gepresenteerd in o.a. Palazzo Grassi, compleet met pseudowetenschappelijke zaalteksten. Het werk is op te vatten als een cultuurkritische en ironische reflectie op de omgang met cultureel erfgoed, en de theoretische wisselwerking tussen feit en fictie, tussen westerse en niet-westerse cultuur/exotisme, tussen wetenschap en literatuur en de betekenis (en pretentie) van de moderne kunst. Dit prachtige verzonnen scheepswrak is voor mij een waar monument voor de verbeelding en de kritische artistieke geest.”

Video 
Treasures from the WRECK of the UNBELIEVABLE

Reacties