U bent hier

Reddingboot de Insulinde

kantelproef op de werf

De reddingboot de Insulinde is voor het team van het Nationaal Reddingmuseum echt een bijzonder voorbeeld van maritiem erfgoed. Naast dat deze dame op 8 juli 2017 90 jaar oud is geworden, is de Insulinde namelijk de eerste ‘zelfrichtende’ stalen motorreddingboot ter wereld. Als de boot kapseist in zware zeeën, dan komt zij vanzelf weer overeind. Twee ernstige rampen in 1921 met motorreddingboten vormden de aanleiding voor een revolutionair ontwerp met een kieptank, een idee van reddingbootschipper Mees Toxopeus en scheepsbouw professor Vossnack.
De boot werd gebouwd te Delfzijl op de scheepswerf Gebroeders Niestern. In Nederlands-Indië werd geld voor de bouw bijeengebracht, vandaar de naam Insulinde. Het ontwerp voldeed goed en latere reddingboten zoals de Prins Hendrik waren hierop gebaseerd. De Insulinde heeft van 1927 t/m 1965 dienst gedaan vanaf het reddingstation te Oostmahorn. In 341 tochten werden in totaal 332 mensen gered, vaak onder moeilijke omstandigheden. De boot werd een varende legende vanwege de spectaculaire reddingen onder leiding van schipper Mees Toxopeus.

In 1969 verwierf de Vereniging Nederlands Historisch Scheepvaartmuseum de boot voor de oorspronkelijke aanschafprijs, te weten 25 duizend gulden. Na 36 jaar verkeerde de boot echter in een slechte staat en het Reddingmuseum nam de boot over voor een symbolisch bedrag van 1 euro en restaureerde de boot. In september 2010, na 6500 manuren van vrijwilligers, is de restauratie voltooid. Aan het schip is de status van Varend Monument toegekend en ze is nu het vlaggenschip van het Reddingmuseum.

Bijdrage van het Nationaal Reddingmuseum, Den Helder.

Tijdens het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed brengen we de betekenis van maritiem erfgoed voor publiek, vrijwilligers, deskundigen en liefhebbers in heel Europa in kaart. Doe mee en stuur jouw favoriete maritieme plek, voorwerp of verhaal op naar maritiem@tijdlijn.nu.

Reacties