U bent hier

Oude glorie varend cultureel erfgoed

Belle van Zuylen salon boot. bouwjaar 1926 (foto: VBOG)

Onze activiteit is de viering van het 40-jarig jubileum van de VBOG in Leeuwarden, in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Dit doen wij i.s.m. andere culturele instellingen, zoals Lân van Taal, het Historisch Centrum Leeuwarden, de Stichting Museumhaven.

VBOG is de afkorting van de “Vereniging van Booteigenaren Oude Glorie”. Wij voelen ons een culturele instelling waarbij nog ca. 250 van de 1000-en vooroorlogse plezierjachten zijn aangesloten. Jachten, die zijn gebouwd in overeenstemming met sociaal-economische, technische, recreatieve en artistieke ontwikkelingen uit de eerste helft van de 20e eeuw. Zoals industriële ontwikkelingen, Jugendstil, Nieuwe Zakelijkheid etc. Onze vloot, waarbij ook Duitse en Belgische schepen zijn aangesloten, is met veel traditioneel vakmanschap gebouwd. Ook geven wij o.a. in onze Periodiek veel aandacht aan ontwikkelingen elders, zoals de Engelse Little Ships of Dunkirk en ontwikkelingen van de motorjachten in Amerika. Ook maken onze schepen wel tochten naar Duitsland, België en Frankrijk. Al met al zijn wij een bloeiende vereniging.

Toch hebben wij ook wel zorgen voor de toekomst. Momenteel worden onze schepen met veel inspanning in de vaart gehouden, voornamelijk door de oudere generatie. Volgende generaties proberen we te enthousiasmeren voor ons Culturele Erfgoed door tijdens vaartochten, evenementen en manifestaties in heel Nederland ons verhaal te vertellen en onze schepen te pronk en ter bezichtiging neer te leggen. Tijdens ons jubileum in Leeuwarden geven wij zelfs een speciaal boek uit (ca. 20,-) met veel informatie over onze schepen. Voor ons jubileum hebben wij dan ook als motto gekozen: “Oud bewaard(t), jong in de vaart”.

Het jubileum wordt gevierd in de Prinsentuin te Leeuwarden van 3 t/m 5 augustus 2018. Voorafgaand aan dit evenement is een aanbrengtocht georganiseerd vanuit Aalsmeer en zullen tijdens de tocht steeds meer schepen aansluiten. Donderdag, 2 augustus, zal de hele vloot in Heerenveen liggen om vrijdag, 3 augustus, gezamenlijk op te varen naar Leeuwarden.

Reacties