U bent hier

Museumwerf Wolthuis het favoriete maritieme erfgoed van Govert Tukker

k hoef niet lang te zoeken naar maritiem erfgoed, ik ben namelijk vrijwilliger op de museumwerf Wolthuis in Sappemeer. Sinds 1691 bevind zich op de plaats waar het museum is gevestigd, al een scheepswerf, en dat is uniek in Nederland. Met een flink aantal vrijwilligers probeert de Stichting Historische Scheepswerf Hoogezand Sappemeer de historie van de veenkoloniën levend te houden.

In het historische pand, de hellingschuur uit 1876, dat een Rijksmonument is, laat men u terugkeren naar eind 19e eeuw, de periode waarin de scheepvaart zo belangrijk was voor de ontwikkeling van Oost-Groningen. Groepen schoolkinderen maken hier kennis met oude technieken uit de ijzeren scheepsbouw, zoals ponsen en klinken. Bezoekers worden ontvangen in het bezoekerscentrum, en na het bekijken van een inleidende film over de Groningse scheepsbouw, gaat men al dan niet met een rondleider de oude werkplaatsen in om een vleugje nostalgie te proeven over de tijd van vroeger, toen “alles beter was”.

We laten “brugklassers” zien en meemaken dat hun voorgangers zo`n honderd jaar geleden niet doorstroomden naar het voortgezet onderwijs maar gingen werken bij de smid, de bakker, of zoals bij ons, op de scheepswerf. Dertien en veertienjarigen stonden dan de gehele dag aan de slingerpons of maakten klinknagels heet in de kolengestookte veldsmidse. De hedendaagse jeugd kijkt met ontzag naar de verrichtingen van een hunner als de slingerpons bedient moet worden. Ze kunnen zich nauwelijks voorstellen dat hun vroegere soortgenoten dit werk dagelijks moesten doen. Uiteraard onnodig te vermelden dat deze museumwerf behouden moet blijven voor de toekomst.

Door: Govert Tukker Vrijwilliger bij de Stichting Historische Scheepswerf Hoogezand Sappemeer. Erelid van Vereniging de Binnenvaart.

Reacties