U bent hier

Mini waterlinie, kroonwerk Genneperhuis

Het Genneperhuis in Goolgle maps anno 2018. Duidelijk is het kroonwerk te zien.

Ik ben geboren in Milsbeek, Noord Limburg. Op een steenworp afstand van de plek waar de Niers in de Maas uitmondt bij het stadje Gennep. Rond de Niersmonding ligt een wirwar aan greppels en grachten met in het midden de ruïne van het Genneperhuis. In mijn jeugd had dit gebied een enorme aantrekkingskracht.

beleg

In 1641 was deze plek het toneel van de laatste grote belegeringen uit de Tachtigjarige Oorlog. Het Genneperhuis was een belangrijk Spaanse bolwerk. Het middeleeuwse kasteel was uitgebouwd tot een onneembare vesting met een stelsel van grachten. Een ware Hollandse waterlinie in het klein. Stadhouder Prins Frederik Hendrik besloot het Genneperhuis in te nemen. Het fort werd in de zomer van 1641 ingesloten door een gigantische gracht en aarden wal. Dit werd de circumvallum van Gennep genoemd en had een lengte van 11 kilometer. De belegering was succesvol en in augustus van dat jaar moest het huis te Gennep capituleren.

Een van de meest imposante onderdelen van de buitenste verdedigingsgordel van het Spaanse fort heet De Kroon. Het is een grachtenstelsel in de vorm van een gigantische kroon. Het waterwerk werd gevoed door de Niers en is vanaf de grond niet te zien maar vanuit de lucht des te beter. Deze onzichtbare kroon is naamgever geworden van een klein beekje in de buurt. Ook een boerderij in de buurt heet nog steeds de Drie kronen.

Door: Will Brouwers
Locatie: Gemeente Gennep (Noord Limburg)

Bekijk het beleg in detail (werkt alleen met flash)

Reacties