U bent hier

Klei en zout water. Het favoriete maritieme erfgoed van Leo Kaan

Het boek Klei en zout water (foto Leo Kaan)

Mijn favoriete maritieme erfgoed is het boek: Klei en zout water, geschreven door kapitein Marten Toonder senior. Toonder heeft in diverse functies de verschillende soorten schepen van de periode van 1900 – 1920 ervaren. Hij beschrijft de tochten met zeil- en motorschepen tot in detail en weet het dagelijks leven aan boord van de schepen in die periode levendig te verduidelijken.

Aanvankelijk schrijft hij vanuit het standpunt van de matroos. Maar met ijzeren discipline, wilskracht en hulp van anderen komt hij steeds hogerop. Dat geeft de beschrijvingen extra diepte, omdat hij ook als bootsman, stuurman en kapitein veel heeft meegemaakt en daar beeldend over vertelt.

 Naast de zeilschepen zoals koffen en tjalken heeft hij ook op stoomschepen gevaren. Het is hem duidelijk dat de toekomst aan de stoomvaart is. Maar met zijn beeldende beschrijvingen van zijn tijd op de zeilschepen is dit boek voor mij toch vooral een monument voor de laatste vrachtvaarders onder zeil.

Het is een kleurrijke kroniek van het leven op zee. Eigenlijk is het een roman die uit talloze kleine verhaaltjes bestaat en al die boeiende en prachtige verhaaltjes vormen niet alleen een uitstekend 'document humain', maar ook een waardevol stuk sociale geschiedenis. Toonder heeft een bescheiden, bijna argeloze manier van vertellen, waarbij hij een haarscherp gevoel voor verhoudingen koppelt aan een diep doordachte en dikwijls ook humoristische levensvisie.

 

Marten Toonder, junior (1912-2005)

Marten Toonder  junior (1912-2005) maakte voor het eerst kennis met stripverhalen op zijn zesde jaar, toen zijn vader, gezagvoerder bij de koopvaardij, enkele Amerikaanse kranten meebracht.
Na het behalen van zijn eindexamen in 1931 reisde Marten ju7nior zelf  per boot naar Zuid-Amerika. In Buenos Aires leerde hij het werk van de tekenaar Dante Quinterno kennen. Deze vroegere medewerker van Walt Disney gaf een schriftelijke tekencursus uit; van hem leerde Toonder de beginselen van de stripanatomie, waarna hij besloot striptekenaar te worden.


Een bijdrage van Leo Kaan

Reacties