U bent hier

Hulpvloot Watersnoodramp 1953

fotoarchief RWS

In 2018 is het 65 jaar geleden dat de polders van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden onderstroomden in een ijskoude, stormachtige nacht. Met het oog op dit herdenkingsjaar heeft de stichting Cultuur & Recreatie Zuid-Holland het idee opgevat om de hulpvloot die na de ramp vanuit heel Nederland op gang kwam, in beeld te brengen. Binnen de wereld van het varend erfgoed liggen kennis en ervaring vaak opgeslagen in de hoofden van degenen die de schepen hebben gerestaureerd en ze varend houden. Daarnaast worden de persoonlijk verhalen over de ramp en de inzet door de schepen van de hulpvloot overgedragen van degenen die het hebben doorgemaakt op de volgende generaties. Wij zoeken die verhalen en de schepen die erbij horen en nemen ze op in het register Hulpvloot Watersnoodramp 1953. Tot nu toe hebben we al verhalen over 87 schepen opgedoken en, heel verrassend, veel van die schepen varen nog steeds!

Dunkirk Little Ships

In Engeland werden en worden de schepen die in WOII hebben meegeholpen met de evacuatie vanuit Duinkerken, Operatie Dynamo, geëerd met een koperen plaquette, vlaggen en jaarlijkse evenementen. De Dunkirk Little Ships zijn daar echt een begrip. Die vloot houdt de gedachte aan de operatie en de achterliggende ellende levend, ook bij jongere generaties. Wij hebben een soortgelijk effect voor ogen met ons project.

Register en tentoonstelling

We werken niet alleen aan een overzicht van de schepen die destijds hebben geholpen, maar we maken vanuit die gegevens ook een bestand van de schepen die nog steeds bestaan. We willen namelijk in 2019 een zo groot mogelijke vlootschouw van de nog bestaande hulpvlootschepen organiseren, ergens rond het eiland Goeree-Overflakkee. Daarnaast lanceerden we in 2018 een digitale en mobiele tentoonstelling over de hulpvloot. We leggen het Register Hulpvloot Watersnoodramp 1953 aan en nemen alle schepen die we vinden daar in op. Een documentaire over de schepen en vaak indrukwekkende verhalen is een wens voor de toekomst.

Een verhaal over verhalen…

Mijn favoriete verhaal over Maritiem Erfgoed gaat dus niet alleen over historische schepen, maar ook over de verhalen van hun rol in deze indrukwekkende gebeurtenis in de Nederlandse historie. Een positieve manier van herdenken van De Ramp, de hulpvloot als Zeelands Hoop in Bange Dagen.


Het verhaal van: Joris Buijs, secretaris St. Cultuur & Recreatie Zuid-Holland

Reacties