U bent hier

Het favoriete maritieme erfgoed van Dana

De initialen van grootvader, Marinus Johannes Faasse nu op het tuinhuisje van Dana

Laat ik me eerst voorstellen, ik ben Dana Hupkens-Faasse, dochter van een particuliere schipper, geboren 1946 in Delft. Getogen in Rotterdam, de lagere schooltijd daar doorgebracht op een internaat voor schipperskinderen, waarna verdere opleiding. Ik woon nu in Hardinxveld-Giessendam. Op ons tuinhuis hangt al jaren het object dat aanleiding is voor dit verhaal.
Mijn grootvader, Marinus Johannes Faasse, liet in 1929 een schip bouwen: een kempenaar, de EENDRACHT. Achterop de stuurhut hing deze metalen plaquette met daarop in koperen letters zijn initialen MF. Als oudste zoon heeft mijn vader, Jacob Johannes Faasse daarna met dat schip gevaren en altijd de letters mooi gepoetst. Koper poetsen was sowieso wekelijks een ‘heilig moeten’ aan boord.
De enige foto die ik heb van de stuurhut met daar achterop de plaquette, is een foto uit de krant. De aanleiding voor die foto is ietwat traumatisch: de Eendracht hangt, half gezonken, in de kabels van een drijvende bok. Dit was in Rotterdam, februari 1957. Geen persoonlijk verlies gelukkig, wel grote materiële schade.

Reacties