U bent hier

Een verhaal over de Zeehond een gezonken tjalk en Schokland

Het voormalige eiland Schokland. Op de werelderfgoed lijst van UNESCO is nu een hoogte in de Flevo polder.

De provincie Flevoland is uniek in de wereld. Wat nu land is was ooit de bodem van de ooit druk bevaren Zuiderzee. In de loop der eeuwen zijn er tal van schepen vergaan. Er liggen meer dan 400 wrakken in de bodem en daarmee is Flevoland één van de grootste 'droge' scheepskerkhoven ter wereld. Flevoland is één grote archeologische schatkamer.

Aan deze wrakken zijn geschiedenissen verbonden. Zo is één van deze wrakken nabij Lelystad opgegraven. Het gaat om een zogeheten type “Groninger tjalk” (20m x 5m) Gevonden op kavel OF 3 oostelijk van Lelystad, in het gebied waar nu het Natuurpark Lelystad ligt. Het heeft daar een aantal jaren gelegen ter bezichtiging, als attractie in het park. Daarna opgetild en verhuisd naar Batavialand in Lelystad. De tjalk is karveel* gebouw en geheel van (eiken)hout, gebouwd door Albert Koerts op de werf Kiel-Windeweer in Groningen in 1878.

Aan de hand hiervan heb ik een jeugdroman getiteld - Arend, Dubbels, zoon van Schokland, vertellingen over het leven van een Schokker jong – geschreven. Het boek gaat over de opgraving (die in het boek met hulp van de Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis werd uitgevoerd) van de Tjalk en de geschiedenis van dat schip en zijn opvarenden. Het boek verteld over het leven van de jonge Arend Dubbels op Schokland. Het ondergaan van een storm op het smalle stukje grond, een scheepsreis naar Kampen en Amsterdam, een ijstocht met de hondenslee om voedsel, een vistocht, bezoekers op het eiland en tenslotte de dramatische ontruiming.   

Schokland is een prachtige historische, plek, bijzonder typerend voor het leven in het waterrijke Nederland. Naar mijn idee daarom nog wat te weinig in beeld bij veel mensen. * Grofweg zijn er in de houten scheepsbouw twee methodes om de huidplanken te bevestigen. Karveel: de huidplanken koud op elkaar. Overnaads: de huidplanken dakpansgewijs aan elkaar bevestigd.

Een bijdrage van Henk Licher (schrijversnaam Jacob Starreveld)

Geschreven door Jacob Starreveld. Uitgever is Boekscout, prijs E. 21,95.
Met zo’n 25 sfeertekeningen van Henk Tol en omslag van Kors de Waard.

Jacob Starreveld, Arend, Dubbels, zoon van Schokland, vertellingen over het leven van een Schokker jong Uitgeverij: Boekscout, prijs E. 21,95. Met zo’n 25 sfeertekeningen van Henk Tol en omslag van Kors de Waard.

Reacties