U bent hier

Droogdok Jan Blanken in Hellevoetsluis

Maquette van het droogdok

Droogdok Jan Blanken maakt al ruim 200 jaar een belangrijk deel uit van de maritieme geschiedenis van Hellevoetsluis.

Ontwerper en bouwer van dit droogdok was Jan Blanken (1755-1838) opzichter van 's lands werken in Hellevoetsluis. Hellevoetsluis was  een van de belangrijkste marinehavens in ons land.

  

Het droogdok bestaat uit twee gedeelten, van elkaar gescheiden door een sluis. Het Voorste dok (Kieldok) was bestemd voor kleine reparaties en voor onderhoudsbeurten.
Het achterste dok (Timmerdok) diende voor langdurige en zware reparaties. Pas in 1825 kreeg het dok zijn huidige vorm.  De sluisdeuren zijn in 2005 gerestaureerd. Het graven van de 157 meter lange en 32 meter brede gat werd gevolgd door de aanleg van een indrukwekkende fundering van vijfduizend houten palen (dennen) van twaalf meter lengte. 

Voor jong en oud is een bezoek aan onze maritieme reparatieplaats een unieke belevenis. Waan u even terug in de tijd van de Grote Zeehelden. Kom innovatief ambachtelijk vakmanschap bewonderen in het historische Droogdok Jan Blanken. In het Bezoekerscentrum zijn interactieve beeldschermen waar u zelf mee aan de slag kunt.

 

Een bijdrage van Eugène Kamer

 

Video 
Droogdok Jan Blanken

Reacties