U bent hier

De zandloper een klein fluitschip in dienst van de VOC

Een fluit rond 1700

De Zandloper was een klein fluit schip gebouwd voor de VOC kamer Delft in Delfshaven rond 1695. Het schip was 90,7 voet (27,7 m) x 24,5 voet (7,5 m) en had een laadvermogen van 244 ton. De zandloper kapseisde en zonk in februari 1701 bij Trincomalee, een stad op de Noordoost kust van Sri Lanka. Het schip maakte in totaal slechts drie reizen.
De eerste kapitein Gijsbert Martensz, was tijdens de tweede reis gestorven. Hij werd opgevolgd door Cornelis van de Krieke die bij Trincomalee verdonk toen de Zandloper kapseisde en daar zonk.

Een fluitschip is een schip met een vlakke bodem en een ronde achtersteven. De fluit is rond 1595 in Hoorn ontworpen. Het was goedkoop om te bouwen had veel  laadruimte en een smal dek. Dit had het voordeel dat de tarieven van de tol die bij Kopenhagen werd geheven werd vastgesteld aan de hand van de dekbreedte. Een smal dek betekende minder tol.
[Veel fluiten werden als Oostvaerder ingezet op handel in de Oostzee en dan kwam je altijd langs Sont Tol bij Kopenhagen in Denemarken.  (red)].
Een ander voordeel is dat het door de vorm van het schip moeilijk te enteren was voor piraten. Het fluitschip had 3 masten. De grote mast en de broedmast hadden beide twee zeilen. het kleine dek op korte loopafstand, maakte het gemakkelijk om met een kleinere bemanning te varen. het schip had een verdediging die niet echt groot was. de lading maakte het schip een aantrekkelijk doelwit voor piraten.

Gemaakt door Yoric Engelsman & Sam Kolenbrander.klas 2V1 Dorenweerth college

Reacties