U bent hier

De WKD 8 een Zalmschouw uit 1892

De WKD 8 bij zonsondergang

Sommelsdijk, augustus 2007. Mijn kinderen zijn 6, 4 en 1 jaar oud en ik wil een zeilboot om met hen op de Haringvliet te zeilen. Mijn overbuurman heeft een Zalmschouw, zelf gebouwd, met grote ruimte om rond te wandelen. Hij heeft hele hoge randen waardoor kinderen niet zo snel overboord vallen. Zoiets lijkt mij ook wel wat. Al googelend kom ik bij een nogal stoffig exemplaar op marktplaats en ga gelijk kijken. Hij blijkt 115 jaar oud te zijn.

Alle redelijke bezwaren wegredenerend:
  • roest, hij drijft al 115 jaar
  • dunne huid, kun je vast wel lassen
  • brakke motor, ik heb geen verstand van motoren maar zó moeilijk kan dat niet zijn

..…besluit ik direct tot aankoop over te gaan.

In de jaren daarna vaar ik met veel plezier en verdiep ik mij steeds verder in de geschiedenis van het scheepje. Ik laat hem in de Oude Haven in Rotterdam restaureren en hoor daar dat het waarschijnlijk de oudste nog varende Zalmschouw ter wereld is. Nog later hoor ik dat het een van de oudste nog in gebruik zijnde originele visserij kenmerken heeft.
Ook leer ik dat de vissers vroeger met vier van dit soort scheepjes, met één gezamenlijk net ertussen gespannen, vanuit Werkendam naar Middelharnis dreven en dat de zalm er gewoon in zwom. En dat de “bun” die ik weer terug heb laten plaatsen, vroeger gaatjes in de bodem had voor vers water en gebruikt werd om de gevangen zalm levend te houden tot aankomst bij de visafslag. En dat men daar wachtte totdat het weer westenwind was waarmee men vóór de wind naar huis kon varen.

Het zeilvuur is niet echt overgeslagen op mijn kinderen maar zelf ben ik inmiddels trotse medebezitter van een antieke scheepswerf in Middelharnis. De WKD8 blijft dus nog wel 126 jaar drijven.
 

Door: René Rentinck trotse bezitter van de WKD 8

Video 
Dit gebeurt als de accu van de waterpomp tijdens een vakantie leeg is…

Reacties