U bent hier

De verzonken stad Port Royal Jamaica

In de ochtend van 7 juni 1692 werd Jamaica getroffen door een aardbeving van ongeveer  7,5 magnitude (schaal van Richter-magnitude). De grond onder Port Royal, een stad die bekend stond om zijn piraten en andere beruchte inwoners, werd a.h.w. vloeibaar. Een groot deel van de stad zonk in zee zo'n 12 meter diep. Tweederde van de ongeveer 2000 gebouwen werd vernietigd. 
UNESCO noemt de stad een 'catastrophic site'. Port Royal heeft slechts 37 jaar bestaan. De verzonken stad is een tijdscapsule door de korte duur van haar bestaan en het abrupte einde.  Het is een belangrijke maritiem archeologische site om te onderzoeken en te behouden.

De Spaanse kolonie Caguaya werd in 1655 veroverd door de Engelsen en omgedoopt in Port Royal. De Engelsen waren te zwak om de stad te kunnen behouden en riepen vrijbuiters en piraten van alle nationaliteiten op om zich te vestigen in Port Royal. Port Royl werd zo een noitoir piraten nest. Port Royal is ook een voorbeeld van de tanende invloed van de Spaanse kroon in de Caribische regio. In de loop van de 17e eeuw werd de kaart herschreven en vele voormalige Spaanse kolonien werden veroverd door de  Fransen, Engelsen en Nederlanders.

Wat mij opwindt als een recreatieve duiker is het feit dat je kunt afdalen in de wateren en echt kunt zwemmen door de straten van gezonken Port Royal (waarschijnlijk is het niet gemakkelijk om toegang tot duiken te krijgen omdat het beschermd is, maar toch). Vanwege de beschikbaarheid van historische bronnen en kaarten kun je naar beneden duiken en een bekende taverne 'bezoeken' of 'wandelen' door High Street.


Een bijdrage van, van Someren

English version

Reacties