U bent hier

De Rooswijk ons favoriete VOC schip

Een impressie van de zinkende Rooswijk

Wij hebben het schip de Rooswijk gekozen. Het schip is van de VOC en is gebouwd in 1737. Het schip heeft meerdere keren gevaren dus dit was niet de eerste vaart voor het vergaan. Het schip is ontdekt in 2004. En gekapseisd bij Goodwin sands, UK. Het was aan het stormen en het schip raakte de bodem en kwam vast te zitten. Zo is het schip vergaan. Met ongeveer 300 man en een grote lading was dit een grote afgang voor de VOC. Hierbij 1 brief en 1 verslag over de Rooswijk.
 
Lieve Hendrika,        Vandaag is het 9 januari 1740,
Hoe gaat het met de kinderen? En met jou? Hebben jullie heel veel honger? Ik ben hard aan het werk. Ik ben dan misschien matroos maar het is echt heel zwaar. Beter nog, voor ons is het aller zwaarste! Wij moeten het schip schoon houden, verdedigen tegen andere schepen en nog veel meer, maar we krijgen heel weinig loon, een slechte slaapplek en weinig eten.

We varen samen met de schepen: Berkenrode, Beukestijn en Vis. Ons schip is van de VOC en is gebouwd in 1737.
We varen met volle lading. We hebben heel veel zilver, 30 kisten met zilverstaven en 36,000 munten mee aan boord.
Het is aan het stormen. Ik ben bang. De schipper veranderd van koers. We gaan nu richting de kust van Engeland. Er is een kans dat ik je nooit meer zie Hendrika. Ik ga hoogstwaarschijnlijk dood. Oh nee! We lopen vast. Ons schip zit vast in de grond. De andere schepen zijn ook al vergaan. Dit gaat nu ook met ons gebeuren. We gooien de kanonnen van boord om gewicht te verliezen zodat we weer drijven. Het werkt niet. Er zijn al dingen afgebroken van het schip. Ik ga eraan.. Ik ga eraan… We gooien het anker uit zodat we niet verder in de grond gaan. Dit is het einde. We zijn al aan het kapseizen. Iedereen stopt zijn brieven in een kist en ik zo ook.
Ik moet nu gaan Hendrika. Vaarwel. Ik hou van je en van de kinderen.


Johannes,

Het is 2005
Vandaag ga ik met andere duikers van de rijksdienst voor het cultureel erfgoed meedoen aan de grootste en duurste expeditie uit de Nederlandse Geschiedenis. We gaan proberen de geheimen van het VOC-schip de Rooswijk boven water te halen.
Het word wel moeilijk want we moeten duiken in een diepte van 25 meter en er zijn sterke stromingen. We weten nog niet zeker of er iets te vinden is, het schip kan ook helemaal zijn vergaan.
Gelukkig hebben we het schip toch wel kunnen vinden. Uiteindelijk hebben we zilveren munten, ijzeren messen, kisten, glazen flessen, en ook nog onderdelen van het schip.
Als we weer terug zijn worden de objecten niet meteen aan de lucht blootgesteld maar ze worden eerst in grote bakken met kraanwater gelegd. Je moet de spullen eerst laten opzouten, want als je dat niet doet gaat het zout dat er in zit kristallen vormen. Door die kristalen kunnen bijvoorbeeld glazen uit elkaar barsten.
We hebben ook botresten van de bemanning gevonden. Misschien zouden we met een  DNA-analyse kunnen bepalen of er nog nabestaanden van de bemanning in leven zijn. Als dat zo is dan zouden we die kunnen opsporen.
 
gemaakt door: Alida Sanders en Isabel Teitink (klas 2V1, Dorenweerd college)

Reacties