U bent hier

De halve Maen

Een replica (kopie) van de Halve Maen.

De halve Maen was een VOC (verenigde Oostindische Compagnie) schip. Gebouwd in 1608 voor de kamer van Amsterdam. De opdracht was namens de VOC een noordoostelijke route naar Indië te vinden.
In dit verhaaltje staan jullie in de schoenen van de kapitein van de Halve Maen: Henry Hudson. De Halve Maen was wel 21 meter lang!

Locatie: Nieuw – Nederland
Status: ik heb zoveel pogingen gedaan, maar het is me niet gelukt. Ik heb nu weer een contract met de VOC getekend. Maar toch wist ik dat het niet kon, die route vinden. Dus besloot ik naar het westen te gaan. En ja hoor , september is aangebroken. En ik ben in Nieuw-Nederland.

Datum: 14 oktober 1613
We hebben een besluit genomen. Ik wou eerst terug naar Amsterdam. Maar als ik en mijn mannen dat doen, worden we gevangen gezet. Dus we hebben besloten om door te varen. We varen nu naar het Portugese fort Henrique op het eilandje Solor (Indonesie).

Datum : december 1618
We hebben met succes gewonnen van Portugal. We hebben het fort eindelijk in onze handen. Samen met andere Nederlandse schepen hebben we gewonnen. Ook al is het 5 jaar geleden. Ik ben erg trots op mijn mannen. We zijn trouwens aangekomen in Jakarta, Indonesië. Ik heb gehoord dat er Engelsen zijn. Hopelijk vallen ze ons niet aan!

Dit verhaal is verzonnen. Maar de informatie is allemaal waar!
Bo van Vliet en Olivia Nicolson
Klas : 2V1
School : Dorenweerd college Doorwerth

 

Reacties